Ανθρωποκεντρικό κίνημα εναντίον της κατάθλιψης

 1. Οι πλούσιοι αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη, πληρώνοντας αδρά για μία πολυτελή ζωή με ανέσεις, χλιδή και συμβουλές από διαπρεπείς ειδικούς. Έτσι επιβραδύνουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της. Δεν γιατρεύουν όμως την ψυχή τους.
 2. Για αυτούς που δεν έχουν πολλά χρήματα, ένας συγκροτημένος βοηθός, σύμμαχος και συμπαραστάτης, που αγωνίζεται επιπλέον για να αποφευχθεί η κοινωνική περιθωριοποίηση των καταθλιπτικών, είναι η Εταιρεία Γνώσης ΛΟΓΟΣ.
  Με όλες τις εκδόσεις της και τα Ανθρωποκεντρικά Σεμινάρια που οργανώνει.
 3. Πολεμάω την κατάθλιψη την μάστιγα του αιώνα.
  Αυτό είναι το περιεχόμενο ενός Ανθρωποκεντρικού Κινήματος, που μπορεί να ξεκινήσει από την Ελλάδα.
  Διαμορφώνει τις κοινωνικές προϋποθέσεις για να μπει φρένο στην κατάθλιψη και να δημιουργηθούν οι υποδομές και οι συνθήκες ώστε όσοι το αποφασίζουν, να βρίσκουν συμπαράσταση και υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη και σε προσωπικό επίπεδο.
 4. Ο ρόλος της Εταιρείας Γνώσης ΛΟΓΟΣ δεν θα υποκαταστήσει τις δραστηριότητες, τις πρωτοβουλίες και τις ευθύνες της κοινωνίας, των ψυχιάτρων και των άλλων ειδικών επιστημόνων.
  Περιορίζεται στην έκδοση των βιβλίων της και στην διοργάνωση των Ανθρωποκεντρικών Σεμιναρίων, που κανείς άλλος δεν τα κάνει και είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο στον πόλεμο εναντίον της κατάθλιψης.
 5. Το κίνημα «Πολεμάω την κατάθλιψη, την μάστιγα του αιώνα», μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα παγκόσμιο, χάρη στους πολλούς Έλληνες που βρίσκονται σε όλα τα μέρη του κόσμου και με το δεδομένο ότι τα βιβλία της Εταιρείας Γνώσης ΛΟΓΟΣ και τα Ανθρωποκεντρικά Σεμινάρια βρίσκονται στο διαδίκτυο.
 6. Η συγκυρία είναι κρίσιμη. Γιατί είναι τέτοια η φύση της αρρώστιας, που μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να γιγαντωθεί και να δημιουργήσει ανεπίστρεπτες καταστάσεις.
  Πρέπει να αντιδράσουμε συνολικά. Και να κινηθούμε αμέσως

 

Ας μιλήσουμε απλά για την κατάθλιψη στην κοινωνία μας 

Είναι βέβαιο ότι όταν λέμε ότι η κοινωνία μας πάσχει από κατάθλιψη δεν είναι σαφές τι ακριβώς εννοούμε. Ας προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε με απλά λόγια.
H κοινωνία μας έχει κατάθλιψη, σημαίνει ότι:

 1. Ο λόγος στο δημόσιο βίο μας προσαρμόζεται στα συγκυριακά συμφέροντα των εκπροσώπων μας. Έτσι εφόσον οι ταγοί της πολιτείας μας μπορούν ανέξοδα να υπαναχωρούν στις δεσμεύσεις τους, αυτό αποτελεί πρότυπο που μιμείται ολόκληρη η κοινωνία μας.
 2. Τα έργα που δεχόμαστε να χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν προδιαγράφονται με βάση τις ανάγκες των πολιτών, αλλά με βάση τις προτεραιότητες των εμπλεκομένων.
 3. Στο χώρο του πολιτισμού η Ελληνική άποψη είναι συρρικνωμένη και σχετικά ανυπόληπτη. Και αυτό επιτείνεται από το ότι δεν λειτουργούν μηχανισμοί μετάδοσης της Ελληνικής γνώσης και παράδοσης από τους δημιουργούς του παρελθόντος στους νεότερους.
 4. Η κοινωνία μας ενώ στα λόγια υποστηρίζει, στην πράξη εχθρεύεται την καινοτομία. Οι περισσότερες πόρτες, όταν χρειάζεται να ανοίξουν, παραμένουν κλειστές. Έτσι εδραιώνεται ένα κλίμα παραίτησης και απαισιοδοξίας.
 5. Η τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί για να υποκαθιστά την διάνοια του πολίτη και καθόλου για να δημιουργεί ουσιαστικές προϋποθέσεις ώστε ο σκεπτόμενος πολίτης να έχει πρόσβαση και συμμετοχή σε πολλαπλά κέντρα λήψης αποφάσεων του δημοκρατικού πολιτεύματος.
 6. Έχουμε πάψει να κινητοποιούμαστε από μεγάλα οράματα, έχουμε πάψει να ονειρευόμαστε πέρα από την αναγκαιότητα της καθημερινής επιβίωσης και έτσι είναι σαν να έχουμε αποδεχθεί ότι δεν μας αξίζει μία καλύτερη ζωή.

 

Ας μιλήσουμε απλά για την κατάθλιψη στον άνθρωπο

 1. Το κεντρικό χαρακτηριστικό ενός ανθρώπου σε κατάθλιψη είναι η αδυναμία δράσης για οποιοδήποτε θέμα και η αδυναμία ανάληψης δέσμευσης για οποιαδήποτε δράση.
 2. Επειδή δεν υπερασπίζεται τον εαυτό του, χρησιμοποιεί με φανατισμό όλα τα στερεότυπα που δικαιολογούν τις πράξεις του. Έτσι ενεργεί τελείως συντηρητικά και κυρίως εξόχως αναποτελεσματικά.
 3. Συνήθως έχει δημιουργικές δυνατότητες. Αλλά «σαπίζει» όλες τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες του, γιατί αφού δεν έχει στόχο για τον εαυτό του, καμία του προσπάθεια δεν καταλήγει σε αποτέλεσμα.
 4. Ό,τι και αν κάνει δεν μπορεί να το κεφαλαιοποιήσει. Αερολογεί γιατί δεν μπορεί να παραδεχθεί τη δική του κατάσταση και αυτό τον οδηγεί σε μεγαλύτερη απραξία.
 5. Όταν όλοι υπερασπίζονται τον εαυτό τους και αυτός ξεκινάει από το να υπερασπίζεται τους άλλους, στην πραγματικότητα ευνοεί τους πιο αρπακτικούς και τους πιο ανήθικους. Πιστεύει ότι είναι ηθικός, αλλά αφού δεν εδραιώνει τη θέση του μέσα στις συναλλαγές, ευνοεί να καταλάβουν το κενό που αφήνει, οι πιο αδίστακτοι.
 6. Συνήθως δεν είναι μίζερος. Είναι όμως τελείως αναποτελεσματικός σε ό,τι σχεδιάζει. Είναι επικίνδυνο να τον πιστεύεις. Όχι γιατί λέει ψέματα. Αλλά γιατί ζει εκτός τόπου και χρόνου.

 

Ας μιλήσουμε απλά για τη Μέθοδο που πολεμάμε την κατάθλιψη

 1. Ξεκινάμε από την κοινωνία και περιγράφουμε τι σημαίνει ότι πάσχει από κατάθλιψη. Στη συνέχεια κάνουμε αναγωγή στον άνθρωπο και μεταφράζουμε, αυτό που χαρακτηρίζει την κοινωνία, με όρους ανθρωποκεντρικούς. Έτσι ορίζουμε το θέμα το οποίο θα μας απασχολήσει και το οποίο έχουμε τοποθετήσει πάνω σε ανθρώπινη υπόσταση.
 2. Η Ηθική κυριαρχεί στη ζωή μας και μας βοηθάει να είμαστε αποτελεσματικοί. Πρέπει να την υπερασπιζόμαστε με φανατισμό γιατί μέσω αυτής επικοινωνούμε με τους άλλους ανθρώπους και το περιβάλλον της κοινωνίας μας.
 3. Το πιο σοβαρό έργο για έναν άνθρωπο είναι να σώσει τη ζωή του. Η πορεία αυτή είναι απολύτως μοναχική, αλλά οπωσδήποτε χρειάζεται την υποστήριξη μιας κοινωνίας που τον καταλαβαίνει και δεν τον απομονώνει. Ο κάθε άνθρωπος, σε αγαστή συνεργασία με τον πνευματικό του εαυτό, ακολουθεί το δικό του δρόμο.
 4. Στην κατάσταση αυτή δε χωράνε ημίμετρα. Ή είσαι μαζί με τη διάνοια και τον εαυτό ή όχι. Και το ένα και το άλλο δε γίνεται. Ο πόλεμος εναντίον της κατάθλιψης απαιτεί απόλυτη συνέπεια στους στόχους και στον τρόπο εργασίας, τόσο από τον κάθε άνθρωπο χωριστά, όσο και από το περιβάλλον του.
 5. Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση είναι μηχανισμός ανόδου της συνείδησης και δίνει μορφή στον άνθρωπο. Αυτή είναι η φύση των πραγμάτων και το μέτρο της επιτυχίας κάθε ανθρώπου στη ζωή του.
 6. Η πορεία της ανόδου, της προόδου και της ανθρωπιάς είναι μονόδρομος, γιατί είναι στη φύση του ανθρώπου να συμβαίνει. Όταν παρεκκλίνουμε, απογοητευόμαστε ή εγκαταλείπουμε, ηττάται ο άνθρωπος και η κοινωνία του.

 

 

Theme by Anders Norén